Kerkwerve is zo’n typisch Zeeuws dorpje dat recht uit een ansichtkaart lijkt te komen. Je weet wel, met zo’n schattige kerk in het midden en oude huisjes eromheen. En daar draait alles om die kerk! Letterlijk, want het hele dorp strekt zich uit als een kring om deze centrale plek. En die kerk zelf? Die staat hoog op een terp, waardoor het dorp zijn naam heeft gekregen: Kerkwerve.

Als je een keer wilt meemaken hoe het er vroeger aan toeging, moet je zeker langskomen tijdens Open Monumentendag. Dan laten ze je zien hoe ze vroeger paarden besloegen in de travalje. Dat was zo’n hoefstal waar ze die klusjes klaarden. En weet je wat grappig is? Als het regende, verhuisden ze gewoon naar de schuur ernaast. Dus je kunt je voorstellen dat het er vroeger behoorlijk bedrijvig was rond die plek!

En als je goed kijkt, zie je daar een klein standbeeldje van een vrouw op een motor. Dat is zuster Zijp-van Bijlo, een lokale heldin die als wijkverpleegkundige door het dorp racete op haar JaWa motor. Dat moet een spectaculair gezicht zijn geweest! Ze was beroemd in het dorp, en terecht!

Maar buiten het dorp is er ook genoeg te zien en te beleven. Neem bijvoorbeeld de buurtschap Moriaanshoofd. Daar staat een prachtige oude korenmolen genaamd ‘de Zwaan’. Echt zo’n plaatje dat je moet zien. En wist je dat er ook een vliedberg is? Dat is zo’n heuvel die vroeger werd gebruikt als fundament voor een kasteel. Hoe cool is dat?

En als je nog niet genoeg hebt van oude dingen, moet je zeker langs Recreatieboerderij van Langeraad gaan. Daar hebben ze een miniatuur stoomtreinbaan! Ja, je leest het goed, een treinbaan op schaalmodel. En ze organiseren ook speciale evenementen waar je zelf een ritje kunt maken. Hoe gaaf is dat?

En natuurlijk mag je het natuurgebied de Prunjepolder niet missen. Het is zo’n magische plek vol met kreken en moerassen, direct aan de Oosterschelde. Neem je verrekijker mee, want je ziet er de mooiste vogels, zoals lepelaars die in het water vissen met hun grote snavels. En vanaf de dijken heb je het beste uitzicht. Vooral in september, wanneer de zeekraal de omgeving een prachtige kleur geeft.

Dus waar wacht je nog op? Pak je fiets of de auto en kom een dagje naar Kerkwerve! Er is genoeg te zien en te beleven voor jong en oud. En wie weet kom je zelfs een paar schapen tegen die lekker rondlopen op de dijk. Het wordt gegarandeerd een dag om nooit te vergeten!