Noordwelle, een charmant schilderachtig dorpje met een rijke geschiedenis en een levendige gemeenschap! Laat me je meenemen op een ontdekkingstocht door deze verborgen parel aan de kust.

Noordwelle dankt zijn naam aan een oude dam die een voormalige kreek afsloot, waardoor het ten noorden van deze dam (of “welle”) lag. Ooit was er ook een Zuidwelle, maar dat is nu verdwenen. Vandaag de dag is Noordwelle een hechte gemeenschap, zij het met een bescheiden aantal inwoners, maar vol van activiteiten en jaarlijkse evenementen die de moeite waard zijn om te ervaren.

Het hart van Noordwelle wordt gevormd door de Corneliuskerk, een prachtig historisch monument dat dateert uit 1450. Hoewel het tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest werd door Staatse troepen, werd het later weer opgebouwd en staat het nu trots als het middelpunt van ons dorp. Rondom de kerk vind je charmante 17e-eeuwse trapgeveltjes die het historische karakter van het dorp benadrukken.

Een ander opvallend kenmerk van Noordwelle is de jaarlijkse Straô Rieën, een kleurrijk evenement waarbij versierde paarden in een vrolijke optocht naar het strand rijden om hun hoeven in de zee te wassen. Deze traditie gaat eeuwen terug en trekt elk jaar vele deelnemers en toeschouwers, zowel van binnen als buiten ons dorp.

Als het gaat om bezienswaardigheden, heeft Noordwelle veel te bieden. Naast de Corneliuskerk, zijn er 13 rijksmonumenten te bewonderen, waaronder het voormalige gemeentehuis en een authentieke travalje, waar vroeger paarden werden beslagen. Kunstliefhebbers kunnen ook genieten van het stalen trekpaardbeeld van kunstenaar Wieke Terpstra, dat een prominente plek heeft gekregen in dit dorp.

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Noordwelle ook zijn eigen Power Horse Competition, een spectaculair evenement waarbij trekpaarden hun kracht en behendigheid tonen in verschillende proeven en hindernissen.

Kortom, Noordwelle is veel meer dan alleen een pitstop op weg naar elders. Met zijn rijke geschiedenis, bruisende gemeenschap en diverse evenementen, is Noordwelle een bestemming op zichzelf, klaar om ontdekt te worden.