Dit gezellige dorpje, ooit een zelfstandige gemeente, is nu een schilderachtige bestemming vol geschiedenis en charme.

Als je door Oosterland rijdt, word je begroet door een reeks prachtige villa’s en weelderige tuinen die je meteen laten weten dat je ergens speciaals bent beland. Maar dat is nog maar het begin! Wanneer je verder gaat, springen twee iconen van het dorp er echt uit: de imposante Sint Judocuskerk en de elegante molen die teruggaat tot de 18e eeuw.

Laten we eens praten over die kerk. Gebouwd rond 1400, heeft het een toren met een uniek zadeldak – een zeldzaamheid in die tijd. En het heeft zelfs een interessante geschiedenis: een deel van de kerk werd afgebrand in 1612, waardoor de toren nu los staat van de rest van het gebouw. Maar geloof me, dat voegt alleen maar toe aan de mystiek en het karakter ervan.

Nu, als je van geschiedenis houdt, ga je dit geweldig vinden: Oosterland heeft maar liefst 16 rijksmonumenten! Dat is een heleboel erfgoed om te verkennen, van de kerk en de molen tot het voormalige armenhuis, waarvan het verhaal wordt verteld door een prachtig standbeeld van de oprichtster in de tuin.

Maar er is meer! De natuurlijke schoonheid van Oosterland zal je betoveren. Check deze natuurtoren – ooit een oude transformator toren, nu omgetoverd tot een toevluchtsoord voor lokale fauna, compleet met een cool insectenhotel. En als je van een vleugje geschiedenis houdt, kun je de resten van de oude kreek Marevliet zien, nu bekend als natuurgebied De Geule.